Contact: [email protected]
De onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas van de HZ University of Applied Sciences voert praktijkgericht onderzoek uit om zo ondernemers in de aquacultuur sector te helpen. De onderzoeksgroep heeft expertise opgebouwd op het gebied van microalgen, zeewier, zilte gewassen, schelpdieren en andere organismen. In projecten werken lectoren, docentonderzoekers, projectmedewerkers en studenten samen met vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk en andere kennisinstellingen. Het onderzoek voeren zij uit op locatie, in het veld of in het speciaal ingerichte SEA-Lab. Naast het uitvoeren van onderzoek, geeft de onderzoeksgroep trainingen en cursussen op het gebied van aquacultuur.
Binnen het AquaValley project richt de HZ zich voornamelijk op de kweek van algen en zeewieren. Momenteel wordt er onderzoek uitgevoerd naar optimalisatie van de kweek van diatomeeën (kiezelwieren), optimalisatie van de kweek van Rhodomonas baltica en naar de anti oxidatieve eigenschappen van diverse microalgensoorten. |
In samenwerking met Fry Marine, een coöperatief broedhuis voor zowel tong als tarbot, wordt er onderzoek gedaan naar de optimalisatie van Rhodomonas baltica. Rhodomonas is een rode micro alg en is bij uitstek geschikt voor de kweek van levend voer zoals copepoden en rotiferen. Deze voedseldiertjes dienen dan weer als voer voor de vislarven. Momenteel loopt de productie van Rhodomonas moeizaam en onstabiel, wat het productie proces van de voedseldiertjes en daardoor ook de vislarven negatief beïnvloed. De HZ heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan in het kweken van Rhodomonas en probeert deze kennis samen met Fry Marine toe te passen op een commerciële schaal. Het doel is om een stabiele continue algenproductie te realiseren. Stabiliteit en kwaliteit heeft voorkeur boven maximale productie. Een belangrijke randvoorwaarde is efficiënt gebruik van CO2, nutriënten en licht. Verdere aandachtspunten die in dit onderzoek worden meegenomen, zijn het effect van eventuele nutriëntenoverschotten op de productie van de rotiferen en copepoden en het samenstellen van de nutriënten op basis van het grondwater van Fry Marine.
|
Een, voorlopig, laatste onderdeel binnen het AquaValley project behelst een inventariserend onderzoek naar de anti oxidatieve eigenschappen van verschillende microalgensoorten. Microalgen staan aan de basis van aquatische voedselketen en zijn daardoor een belangrijk onderdeel in de kweekprocessen van allerlei aquatische organismen. Er zijn echter verschillen op te merken tussen de effecten van het gebruik van verschillende microalgensoorten. Het succes (ontwikkeling larven, groei en overleving van de te kweken organismen) van de verschillende algensoorten wordt veelal toegeschreven aan de vetzuurprofielen van de gebruikte algen. Hierin zijn voornamelijk de onverzadigde vetzuren belangrijk. Algen bevatten echter nog meer belangrijke componenten die een rol in het succes kunnen spelen. Antioxidanten spelen bijvoorbeeld een rol in ziektepreventie, in de ontwikkeling van allerlei organismen en in het verlengen van de houdbaarheid van allerlei producten. Bij de HZ worden momenteel de eerste verkennende testen uitgevoerd om juist naar deze anti oxidatieve eigenschappen te kijken. Uit eerste experimenten is gebleken dat zowel Rhodomonas als Tetraselmis een relatief hoge concentratie aan antioxidanten bevatten.
|