Stichting Zeeschelp richt zich op innovatie en ontwikkeling van mariene aquacultuur, in een proefstation met allerlei faciliteiten voor zeewater.
Wij richten ons op de kweek van algen, zeewier, schelp- en schaaldieren, platvis. Wij werken direct met ondernemers en onderzoekers samen, met productiepraktijk als einddoel. Het is mogelijk om bij ons faciliteiten te huren, om, zonder al te veel kosten te maken, te ondervinden of uw concept werkt. U kunt hier zelf aan werken of met begeleiding van onze kant. |
Per juli is er bij ons een vacature voor een onderzoeksmedewerker aquacultuur. Benieuwd? Zie de file!

vacature_stichting_zeeschelp.pdf | |
File Size: | 125 kb |
File Type: |
In Aqua Valley richten we ons vooral op de algen- en zeewierkweek, en hatcherytechnieken voor zeewieren, schelpdieren en platvis.
Bij de algenkweek richten we ons steeds verder op optimalisatie van ons algenkweeksysteem in de kas, om de omstandigheden voor de algen en de productiviteit to gunstig mogelijk te maken zonder de kostenkant uit het oog te verliezen. De algen worden direct gebruikt voor de conditionering van broedstock, larvenkweek en opgroei van broed van schelpdieren. Ondanks dat het systeem goed produceert zijn we bezig om de voedselkwaliteit van de algen te verbeteren (vetzuren, eiwitten, koolhydraten) en om kansrijke algen (qua voeding) in kweek te nemen. Soms is dat behoorlijk puzzelen voordat ze in productie genomen kunnen worden.
Bij de schelpdieren ligt de focus op de hatchery techniek van venusschelpen.
Bij de zeewierkweek worden groen- en bruinwieren met hatchery technieken vermeerderd en in kweek genomen. Met Hortimare en Dutch Seaweed Group ontwikkelen we een twine systeem om eenvoudig en efficient vele kilometers lijn met jong zeewier te bezetten. Zodra het jonge zeewier goed is gehecht en begint te groeien, kan het naar buitenwater verplaatst.
Met Seaweed-tech kijken we naar de opzet van hatchery-nursery van zeesla.
Bij de kweek van tong is de samenstelling van het voer voor uitgroei tot consumptieformaat speerpunt.
In de afgelopen jaren hebben wij ons best gedaan om de kweek van Noordzeetong te verbeteren. In samenwerking met diverse partners hebben we diverse projecten uitgevoerd met de voortplanting en opkweek van tong. De resultaten van deze projecten hebben we gebundeld en we zijn net zo lang doorgegaan totdat we Noordzeetong op consumptieformaat kunnen aanbieden.
De gemiddelde groeilijn van Noordzeetong die we bereikt hebben onder kweekomstandigheden staat hieronder.
Deze tong is geboren in april 2016 en volledig opgegroeid op ons proefstation aan de Jacobahaven. Deze vis heeft zagerlarven als eerste voer gekregen, wat resulteert in een pootvisje van uitzonderlijk goede kwaliteit. In onze voedingsexperimenten van juni 2016 tot en met december 2017 is geen enkele vis doodgegaan, wat bijzonder is. In anderhalf jaar tijd hebben we de tong kunnen opkweken tot gemiddeld zo’n 250 gram, waarvan de grootste ruim 400 gram zijn geworden. Door de combinatie van een goede opvoeding (zagerlarven, doorstroom van zeewater, huisvesting op zand, veel aandacht) en geschikt voer (waarin nieuwe recepten zijn uitgeprobeerd en reststromen van schelpdieren, garnalen en zagers zijn verwerkt) hebben we een mooie kwaliteit tong kunnen kweken. Van deze tong hebben we aan allerlei partijen proefpakketten uitgedeeld en gevraagd om reacties.
Deze zijn ronduit lovend, prima vis, prima smaak, prima textuur van vlees.
Voor verbetering vatbaar is de periode van het startervoer, als de vis van levend voer omschakelt naar kunstmatig voer (moist of droog) en door moet groeien naar 20-40 gram. Als de groei van pootvis in dezelfde lijn ligt als de uitgroei tot consumptieformaat, is een tijdwinst van 3 maanden mogelijk, of het eindgewicht van de tong wordt ruim 300 gram in plaats van ruim 250 gram.
In 2019 is in samenwerking met Fry-Marine een onderzoek gestart naar deze startervoeders. De G4 broedstock heeft tonglarven van de vijfde generatie opgeleverd en deze zijn met verrijkte rotiferen/artemia en 5 verschillende startervoeders in kweek genomen. Als referentie zijn ook tonglarven met zagerlarven gekweekt waarna deze levende kleine zagers krijgen om de groeipotentie van de tong te vergelijken met de groei die met de startervoeders wordt verkregen.
Daarnaast wordt de man-vrouw aansturing verder uitgediept, om de inzichten uit afgelopen jaren in een definitief protocol te krijgen dat Fry-Marine kan gebruiken bij een jaarronde kweek van tong. Daarom is nu ook niet gewerkt met zagerlarven die alleen in het voorjaar verkrijgbaar zijn, maar met het standaard levend voer van (verrijkte) rotiferen/artemia.
In 2020 is met Fry-Marine en Kingfish een project gestart om het levend voer continu aan de vislarven te voeren. Tot nu toe gebeurde dat batchgewijs, maar continu voeren is beter voor de kwaliteit van voedseldieren en hygiene bij de vislarven. Ook gecryopreserveerde zeepoklarven bleken met dit systeem een goede groei en overleving van de tonglarven te geven, zoals ook met kingfish het geval is.